Thursday, April 5, 2018

Европроекти


Две са основните направления за развитие на съвременния бизнес - идеи и финансиране. Ако приемем, че вече имаме идеите за бизнес и страхотен бизнес план, остава изключително важната част с финансирането на нашите идеи. Има различни начини за финансиране като банкови кредити с лихви, партньорства и съдружия, "ангели" инвеститори, заеми и други. Но също така, като член на Европейския съюз, Българският бизнес може да се възползва от европрограми и тяхното финансиране. Еврофинансирането води до редица възможности за бизнеса и то не само чисто финансови. Обективната оценка за приложимостта и реализацията на идеята, както и формирането на нови умения и знания за отчетност и методика на работа са страхотни плюсове, които придобиваме.

Много са и историите, които сме чували за неуспели проекти, трудният процес при кандидатстване, тежка бюрокрация и комуникация с управляващия орган, забавяне на изплащания, затруднения при управлението. В никакъв случай тези фактори не трябва да демотивират българския бизнес да се възползва от различните европрограми за финансиране, даже напротив - това трябва да насърчи българските предприемачи да се образоват и да работят с опитни консултанти в сферата на европейското финансиране и конкурентоспособност. Партньорството с опитни консултанти спестява на бизнеса изключително много време, води до придобиването на нова експертиза в сферата на възможностите и бизнес иновациите. Какво по-точно правят консултантите? Нека изброим в резюме основните начини, по които ни помагат за европроекти:

  • Проучване за финансиране - актуална информация относно изискванията и процедурите по кандидатстване, кои програми са подходящи за нашата идея, стъпки, които трябва да се предприемат за кандидатстване и др.
  • Подготовка на проекти - изисквания и условия за избраната програма, етапи при кандидатстване, документи - бизнес план, формуляри, заявления, предпроектни проучвания и др.
  • Управление на проекти - план за изпълнение, кореспонденция и съглъсуване с Управляващия орган, тръжна документация, счетоводна отчетност и др.
  • Юридически услуги 
  Като заключение можем да кажем, че еврофинансирането е една страхотна възможност за създаване и развитие на нашите идеи, както и че все повече компании се възползват от тази възможност.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!